31 juli -17
Efter ett par lugna måndagskvällar var det ikväll lite bättre fart. 7 medlemmar var här: AXR HDY PVU VLK WZR XTU och Tommy.
På detta forum stod den den 29 maj några ord om ett Arduino-projekt vi tänkt köra under hösten. Det är en byggsats för en QRP-rig för 40 meter. Klicka här om du vill läsa mer om det. Under sommaren har Tommy / PVU byggt färdigt riggen och ikväll prövade vi den för att se om projektet ”håller”. Helt övertygade blev vi inte så för närvarande ligger vi lågt med att göra reklam för det. Beslutar vi oss för att projekt skall bli verklighet, kommer vi att ta upp beställningar och göra inköpet från Indien i klubbens regi.
Att köra med verkligt låga effekter, ”Weak Signals”, är i och för sig inte nytt i HAM-världen men få av oss i klubben har hittills prövat på det. Nu tänkte vi det skall bli ändring på detta. Under kvällen laddade vi därför ner mjukvaran WSJT-X version 1.7 och konfigurerade i första omgången för JT65.
WSJT-X Version 1.7 erbjuder åtta olika protokoll eller trafiksätt; JT4, JT9, JT65, QRA64, ISCAT, MSK144, WSPR samt Echo. De fyra första är designade för att kunna utföra tillförlitliga QSO under extrema svagsignalsförhållanden och använder näst intill identisk meddelandestruktur och källkodning. JT65 designades för EME (”månstuds”) på VHF/UHF-banden men har också visat sig vara effektivt för lågeffektskommunikation på HF banden. Alla fyra trafiksätt använder en-minuts tidsstyrda sändnings- och mottagningssekvenser vilket gör att ett QSO tar som minst fyra till sex minuter. På HF-banden är det möjligt att köra världsomspännande QSO med endast några få watts uteffekt. ISCAT och MSK144 är snabba protokoll lämpade för t ex meteorscatter.
Konfiguration för mottagning på kortvåg är enkelt och går snabbt. På t ex 7.076 hör man intensiv JT65-trafik långt in på nätterna. Vi fick snabbt ett grepp om hur det går till. Klicka på bifogad PDF-fil för att se hur det såg ut. Det bör ge en viss uppfattning hur det går till.
Sändningen via ljudkortet är principiellt som vid PSK eller RTTY men kräver här ganska många handgrepp. Plus en räcka makron. Dit kom vi inte i kväll. Men lite fascinerande var det.
ARRL har haft en drive under hösten att rea ut sina antennböcker. Vi passade på att fylla upp klubbens bokförråd med några av dem.
Värt att notera är att klubben inte är särskilt framstående på de låga banden. Vi har t ex ingen antenn för 160 meter. På 80 meter har vi endast 46 bekräftade länder, på 40 meter endast 90. Vi saknar också en speciella lyssnarantenner, s k beverages. Så nog borde antennböckerna kunna ge oss idéer.
Klicka på bilden så blir den betydligt tydligare.
73
Bruno / AXR