26 okt -20
Ikväll blev det mörkt ovanligt tidig – vintertiden är här. Det är samma känsla varje år när vi passerat sista veckoslutet i oktober då man plötsligt ”får” ytterligare en timma. Nu är det bara att huka ihop och längta efter ljuset. Perfekt tid för amatörradioexperiment kan man väl tänka. Det gjorde nog följande klubbmedlemmar som sökt sig till QA:s klubbstuga på Hougen i kväll; AXR BFE HDY JVU PVU VLK (via Skype) WZR XTV och Bengt-Göran, samt tidigare medlemmen Kjell / XPU, dvs totalt 10 personer. Det kan låta mycket med tanke på kravet att kunna hålla betryggande social distans för Covid-19, men genom att utnyttja alla utrymmen blir det en god spridning. Några stod t ex i köket vilket leder till en fråga: Kan någon bidra med ett begagnat, men stabilt bord 120 x 60 cm?
I shacket har vi en station bestående av en laptop med Echolink-program och en 2 M-radio. De är länk mellan internet och vår repeater RV57. Stationen har tyvärr inte alltid fungerat vilket givetvis medfört viss frustration för Anders / JVU som är den som byggt upp och hittills drivit länken. Ikväll drog nog Anders en suck av lättnad när han fick klart en lösning som går ut på att vi sätter en Raspberry Pi-dator intill repeatern som övertar länkrollen. Det är en beprövad lösning.
Datorer och datakommunikation i olika former har efterhand fått en allt större roll inom amatörradion, så långt att man ibland kan undrar om vi kör radio med datorstöd eller tvärtom. Ett trafiksätt som verkligen drivit på detta är FT8, där allt sker i datorn och radion sköter sig själv, möjligen med undantag för enstaka antennavstämningar. Utvecklargänget kring hela WSJT-X-projektet där FT8 ingår är hela tiden på jakt efter att förbättra och det dröjde inte länge förrän de såg behov av att koppla samman sitt program med andra program. Ett exempel var att kunna köra FT8 ihop med N1MM+ i samband med tester, som NAC, och där utnyttja N1MM+ för Dup-kontroll och loggning. Problemet var att båda programmen behövde CAT-koppling till datorn. Man löste detta genom att N1MM+ får sin nödvändiga information om frekvens etc via FT8. Här är ”kittet” UDP som står för User Datagram Protocol.
Ett annat exempel är kombinationen FT8 – GridTracker – Logger32 – Rotor. Är det mycket trafik. som det var i somras vid tropoöppningen över Nordsjön, var det svårt att i FT8 hålla reda på vilka stationer man redan kört, det gjorde man däremot lätt i GridTracker. I Logger32 loggas alla QSO automatiskt. Alla tre program delar samma CAT-koppling till radion. Att det kräver mycket plats på dataskärmen illustreras på bilden längst ner på sidan.
UDP är inte det enda protokoll som utnyttjas för att knyta ihop olika enheter och program, ett annat är TCP, Transmission Control Protocol, men det finns fler. Eftersom man själv får binda ihop de olika programmen blir det allt viktigare att förstå hur det hela hänger ihop. En för oss värdefull klubbmedlem i detta sammanhang är Ingvar / VLK. Han har koll på dessa saker men är f n på resande fot så lite svår att kunna nå. Men ikväll ringde han in via Skype och vi fick en dos information om protokollen att smälta. ”Still confused but on a higher level” kan väl säga. Men det är bara att forska vidare och experimentera.
Inne på ämnet WSJT-X och FT4 så kan det vara intressant att veta att utvecklargänget i dagarna presenterade en helt ny trafikform, FST4. Där uppnår man läslighet ner till SNR -40 dB. Fast då tar ett meddelande 30 minuter. Som jämförelse kan nämnas att CW för den som har mycket god hörsel kan avlyssnas ner till cirka SNR -10 dB. Detta nya trafikslag är främst framtaget för LF och MF typ 630 och 2200 M, men en variant har visat sig effektiv vid 6 M jonosfärisk scatter. Intresserade kan klicka här för ytterligare information.
Sent på kvällen körde vi en ukrainsk station på FT8 med tillägget /MM. Bland de kvarvarande medlemmarna utlöste det en diskussion om när man använder /MM. Jo det gör man när man kör från ett fartyg på internationellt vatten. Vad hade det ukrainska fartyget utnyttjat för signal om det förirrat sig upp på Vänern, som ju inte är internationellt vatten? Jo, vi var överens om att det måste vara SM/UR5FLF/M.
På måndag firar vi att SARK som förening funnits i 40 år. Försök att komma och fira!
73
Bruno / AXR
.