2 dec -19
Strömmen är förvisso tillbaka i vårt klubbhus på Hougen, men än har vi inte kunnat återgå dit. Många års problem med elnätet i det område vi håller till i vill man nu förbättra för att slippa onödiga strömbortfall i framtiden. Detta arbete pågår men datum för vår återflytt är tyvärr inte satt. I början av nästa vecka räknar vi med att det skall klarna. Vi var ett 10-tal medlemmar som i kväll hade hoppats på att kunna ”hänga” i vårt hemmashack: AXR BFE HDY JVU KHZ LZQ OOC PVU WZR och XTV, men se, här fick vi tji. Det var tillbaka till ABF än en gång som gällde.
Där kunde vi t ex se Johan / WZR packa upp en nyanskaffad 70 cm-repeater. Det leder osökt in på ett ämne som varit den huvudsakliga klubbaktiviteten under detta år: 2 M FM via repeater.
Redan i våras innan vi tvingades lämna hemmashacket efter strömbortfallet hade Anders / JVU lagt ner en gedigen insats för att få igång klubbens Echo-linkkoppling via vår repeater RV57. Se t ex här. Flera i klubben har uppskattat denna kommunikationsmöjlighet eftersom den bl a inneburit större utnyttjande av repeatern.
Som framgått av tidigare blogginlägg har viss intern kritik riktats mot att repeatern, som är av mixmode-typ och därför kan hantera både analoga och DMR-anrop, dock inte samtidigt. Mer om detta och DMR tillsammans med Kent SM6ZDO:s besök, läs blogginlägg 11 november här. Konsekvensen av Kents besök här resulterade i något som kan kallas eufori kring DMR-konceptet; massinköp av DMR-mottagare i klubben.
Nå, allt löses inte med anskaffning av DMR-mottagare säger man. Det är där den 70 cm-repeater som Johan sitter och studerar på bilden kommer in. Hur återkommer vi till. En fundering dock när det gäller DMR: Det är – som jag förstått det – ett fast system som ju mer liknar handapparater för de fria banden, t ex 27 och 69 MHz. Någon har sagt: För de fria banden utnyttjar man certifierade apparater medan det inom amatörradio är operatören som är certifierad! Så, alltså: hör DMR verkligen hemma inom amatörradion?
73
Bruno / AXR