14 jan -19
År 2019 går vidare. Ikväll var det ånyo fullt i stugan. 12 medlemmar var här: AXR BFE CEV HDY JVU KEG PVU UTB VLK WZR XTV och Tommy. Vi hade också nöjet att hälsa två gäster: SM6WYZ Jan och Henrik Hillfors välkomna. Har det månne spritts på bygden att på måndagarna är det aktiviteter på SK6QA? Man skulle kunna tro det med tanke på de många gäster vi haft under senare tid. Fler är välkomna.
Under 2018 har vi moderniserat ganska mycket på radiosidan. Det gäller nya transceivers på både HF och VHF/UHF-sidan, men också installerat en del finesser som fjärrstyrning av utrustning och interfaceprogram för att smartare styra rotatorer.
Att installera nya produkter är givetvis gott och väl i sig, men för att fullt ut kunna förstå och utnyttja nyheterna krävs det ett visst mått av lokala anpassningar, t ex i de dataloggprogram vi utnyttjar. Det är det som vi just nu sysslar med på måndagskvällarna. Det leder ibland till ganska intensiva diskussioner om hur en del problem löses bäst. Här är vi givetvis inte alltid överens. En sådan fråga kan t ex vara vilken lösning vi föredrar vid SSB; vox eller fotpedal. Svaret bör väl vara att den tekniska lösning man väljer skall vara så anpassad att var och en kan nyttja den metod han gillar bäst.
En fråga som ibland kommer upp är vilken metod som är den bästa vid radiokörning: Ha radion i centrum och stirra på den eller ha datorskärmen mitt framför ögonen och utnyttja loggprogrammet fullt ut för att styra radion. Den ”hajpade” moden FT8 är ett exempel på det senare. Här startar man radion varefter allt sker med hjälp av datorn.
Apropå FT8 återkommer jag i ämnet till inlägget på bloggen den 3 januari. I den digitala contest ARRL RTTY Roundup som gick under veckoslutet 5-6/1 deltog som förutskickat en många deltagare med en anpassad version av FT8. Resultat överträffade alla förväntningar. Antalet insända loggar blev nästa 2.700 mot tidigare år cirka 1.500, de flesta av sådana deltagare som aldrig tidigare deltagit i contests. Jag infogar en intressant artikel från ARRL:s hemsida, som kan läsas här.
Inne på ämnet FT8 kan det väl vara på sin plats att nämna att FT8 körs flitigt på 2M på kontinenten. Det kan lätt konstatera genom att logga in på siten PSKreporter.info. Kolla in aktiviteten under den senaste 24 timmarsperioden!
Under några kvällar har jag försökt etablera kontakt via FT8-modet men bara lyckats en gång. Det har varit många stationer som lyssnat, men få som varit aktiva vilket gjort att jag endast en gång lyckats få till ett QSO. Jag bifogar en bild från PSKreporter som visar hur långt jag har hörts, klicka här. Vid försöken har jag kört med 25W och vår riktantenn på Myggenäsberget som har en förstärkning på cirka 10 x. Att koppla in slutstegets 500W verkade inte förbättra räckvidden.
Senare, när alla gått och tystnaden lägrat sig, kunde man se Johan / WZR och Tommy / PVU sitta med lödkolven i hand för att få ordning på en kavitet. Vad är en kavitet? För ”vanliga” människor är det ett hål i en tand. Men här är det en elektrisk krets. För vad? För att få svar är det enklast att komma hit och fråga.
Nästa måndag är det dags för avstämning inom 10 GHz-projektet.
73
Bruno / AXR