12 feb -18
Det typiskt västsvenska vintervädret med snöslask fortsätter. Men det skall mer än så till för att hindra QA:s medlemmar att ta sig till klubbstugan när det är måndagskväll och klubbafton. Så icke heller ikväll, utan det var 10 medlemmar här: AXR BFE CEV HDY JVU PVU SM6-8413 VLK XTV och Tommy.
Som aviserats tidigare var det ikväll dags att sparka igång projektet att bygga BITX-40 en QRP-rig för 40 M. Alla sex deltagare (plus några andra) i projektet syns med sina byggsatser på bilden. Den ende som saknas är ledaren, Johan / WZR, som tyvärr för dagen var krasslig. Han fick nöja sig med en överblick via Skypekameran. I hopp om att Johan är tillbaka till nästa byggdag fick deltagarna för kvällen nöja sig med att bekanta sig med byggsatsen.
Det blev inte tid för så mycket annat än lite FT8-körning under sista delen av kvällen.
Peter Hulthe SM6KFY är en av våra medlemmar på Orust som vi tyvärr inte ser så ofta på klubben. Men han hör av sig lite då via mejl till alla i klubben. Då berättar han ofta om sitt favoritmode PSK63. Peter är en riktig ragchewer så han kommer säkert inte att göra som de flesta andra PSK-er numera gjort, nämligen att migrera till det nya pop-modet FT8.
Enligt en lista jag nyligen sett finns det idag cirka 50 digitala moder inom amatörradiovärlden. Som om det inte räcker tänker Peter nu ge sig på den 51:a, THOR 11. Jag undrar bara: Hur lätt är det på ett så pass udda mode att få tag i en motstation? Peter får gärna höra av sig med en rapport om hur det gick. Eller t o m komma till klubben en måndagskväll och berätta hur han utnyttjar Fldigi för att köra sina digitala moder.
Tillbaka till FT8. Som framgick av en graf från Clublog som ingick i förra måndagens blogg har denna mode blivit omåttligt populär. På ett cluster kan man mäta mängden skimmerproducerade spots till cirka 200.000 i timman och upp till 400.000 i toppar. Det är en störtflod av information som inte kan tolkas utan filtersättning.
Alla inom amatörradiovärlden är dock inte lika entusiastiska över denna nya mode som är så enkel att köra att även en nybörjare efter en kvart kan börja ”plocka” länder till ett DXCC-diplom i rask takt: Klicka på önskat önskat call och programmet sköter själv hela QSOt. Det enda operatören behöver göra är att klicka på det för att det skall loggas.
Dock måste man beundra gänget med professorn och Nobelpristagaren i fysik Joe Taylor i spetsen som fullständigt sprutar ut nyheter kring FT8. Just nu pågår utvecklingen av ett speciellt FT8 DXpedition Mode som första gången skall testas under sommarens planerade DXpedition till KH1/Bakers Island. I korthet går det ut på att med hjälp av extremt korta och strukturerade FT8-meddeladen kunna utväxla 5 samtidiga QSOn! Intresserade kan läsa här hur det går till.
På ämnet DXpedition: 3Y0Z-gänget ”linkar” till Kapstaden i 4-5 knops fart. När så alla tror att möjligheten att få Bouvetön i loggboken är borta kommer en ny spelare in i bilden. Det är polacken Dom Grzyb 3Z9DX som med hjälp av fyra andra ops skakar liv i 3Y0I-DXpeditionen. Den var faktiskt tänkt för en ö-resa redan i slutet av 2017 men övertalades då av 3Y0Z-teamet att låta bli. Läs gärna här!
Man slutar aldrig att förvånas…
73
Bruno / AXR