1 nov 21
Så är då vintertiden med mörkret över oss igen. Det märktes verkligen ikväll. Det händer att Borealis tvingas fackla vilket gör att det på kvällarna blir nästan lika ljust som mitt på dagen, men så var inte fallet ikväll utan det var mörkt, kolsvart. När jag med ficklampans hjälp letade mig upp mot klubbstugan kunde jag skymta ett par skuggfigurer stående i mörkret. Det visade sig vara Peter KHZ och vår nye medlem Simon TIG som väntade på att bli insläppta. Av någon anledning fungerade inte de sensorer som normalt tänder upp utebelysningen när någon rör sig i närheten.
Efter hand fylldes lokalen med folk, utöver de redan nämnda tillkom ytterligare 5 medlemmar, BFE JVU LJU WZR och XTV.
SA6TIG Simon Pedersen från Brattås på norra Orust som syns på fotot till vänster är som redan antytts den medlem vi senast fått nöjet att hälsa välkommen i vår klubb. Simon läste in certkursen på egen hand och skrev prov för vår provförrättare Jonny WYA i våras. Han berättar att han kommit en bra bit ut i amatörradiovärlden på FT8 med sin ICOM 7300.
Som framgick av blogginlägget den 4 oktober tvingades vi abrupt att gå QRT i inledningen av NAC-testen den 5 oktober. Först två veckor senare tog sig Tommy PVU upp till teknikboden för att undersöka var felet låg. Det visade sig då att en säkring till Remoterigenheten gått. Han ersatte säkringen och allt fungerade igen.
Det tyckte vi i alla fall. Några dagar senare testade vi preamparna på 2 M och 70CM. Den senare fungerade som vanligt, men vid inkoppling av 2 meterspreampen slocknade radion, vilket indikerade att Remoterigenheten på radiosidan ånyo blivit strömlös. Nu är tyvärr våra anteckningar om konfigurationen på Myggensä-QTHt något bristfälliga men allt tyder på att spänningsmatningen till preamparna går över samma säkring som till Remoterig-enheten. Inte så genomtänkt alltså. Sjukdom i leden har medfört att vi ännu inte felsökt på plats.
Under kvällen blev det en hel del diskussion om vikten att dylika uppsättningar noggrant dokumenteras. Dock är det värt att notera att efter igångsättningen av fjärrstyrnigen i mitten av 2018 har det ”tutat och gått” utan större anmärkningar. Men nu krävs det en insats för att gå vidare. Och upprättande av en ordentlig dokumentation över konfigurationen.
Under den gångna helgen pågick en av årets stora HF-contests, nämligen CQ WW SSB. Under det solfläcksminimum som varit under de senaste åren har condsen varit minst sagt dåliga på de högre banden. det har alla märkt som försökt köra DX-stationer. Men under helgen var det lättkört på de två högsta banden, 10 och 15 meter.
Bilden till höger vittnar om detta. Den visar aktiviteten på 10 meter på söndagseftermiddagen. Det gick alldeles särskilt lätt att köra sydamerikanska stationer, jag körde t ex tre CX-stationer (Uruguay) under loppet av 5 minuter.
Jag roade mig med att spela in en av de många brasilianska stationerna på 10 M, PY7ZC. Kolla gärna hur det lät genom att trycka på ljudfilen nedan. En koll på QRZ.COM visar att stationen är sällsynt väl utrustad, bl a med ett 1,5 kW slutsteg.
Det var dock inte lika lätt på de lägre banden. Särskilt inte på 40 meter där alldeles för många stationer kämpar om utrymmet, en del med alldeles för överstyrda sändare.
73
Bruno